Nieuwspagina

Wil je op de hoogte blijven van de actualiteiten rondom SLIMspitsen in Nijmegen? Dan zit je op deze pagina helemaal goed! Hier lees je het laatste nieuws en alle updates van de projecten van SLIMspitsen. Samen houden we Nijmegen bereikbaar!

Blog 1: Word een echte herfst ”survivor” met SLIMspitsen!

Wat gaat het weer doen, wat moet ik aan?! Deze gedachten zullen de meeste ‘slimme spitsers’ wel herkennen. In de ochtend van huis met handschoenen aan, een dikke jas en een muts op. Maar dan, in de middag, smelt je van je fiets af omdat de zon doorbreekt en het opeens toch nog 20 graden is! Óf zonder regenpak vertrekken omdat de voorspelling droog is, en in de middag doorweekt thuiskomen van die ene stortbui. Maar, dat is gelukkig snel opgelost met een warme douche en droge kleren.

Extra dilemma

Voor mij komt er een extra dilemma bij: ga ik met de balansrolstoel of met de handbike? In de regen heb ik met de handbike geen grip waardoor ik slecht kan sturen en remmen. Dat is natuurlijk levensgevaarlijk op de drukke wegen van nu! Gelukkig is de balansrolstoel een goede oplossing. Maar, hoe kom ik dan aan mijn dagelijkse inspanning? De balansrolstoel is namelijk vrij passief. Daarom moet ik, voor de balansrolstoel-dagen, een andere oplossing zoeken.

Van plek naar plek

Ik heb de afgelopen tijd weer veel leuke reacties gehad op de balansrolstoel! Het is niet een alledaags voertuig op de fietspaden, daarbij legt men niet gelijk de link met een hulpmiddel. Wanneer ik vertel dat ik vanuit een loop- en fietsbeperking gebruik maak van de balansrolstoel, zijn de meesten verrast en positief: ‘’Hoe mooi dat je met de nieuwste technologie toch weer kunt participeren met werken!’’. Naast dat ik mijn auto kan laten staan en relaxed naar mijn werk kan gaan, maakt deze machine het óók mogelijk om, op mijn werk, makkelijk van plek naar plek te komen. Het is eenvoudig om deuren te openen en in/uit de liften te komen.
Probeer het zelf eens!
Laat je dus niet beïnvloeden door de tegenslagen van de herfst, maar bekijk het juist positief! Laat je, ondanks een drupje regen, dus niet verleiden om de auto te pakken. Pak de fiets, doe een extra jas aan, en je komt veel relaxter aan op je werk. Probeer het eens!

Ga je liever niet met de fiets? Er zijn nog veel meer oplossingen om de herfst door te komen, bijvoorbeeld thuiswerken! Wordt een echte herfst ‘’survivor’’, Spits SLIM en verdien tot €270 aan cadeaus! Meer info? Ga naar nijmegen.slimspitsen.nl

Veel succes de komende tijd en laat je met regen niet verleiden de auto te pakken!

ring-ring-inschrijven

Hieronder lees je ervaringen van enthousiaste SLIMme spitsers. Laat je inspireren en doe ook mee!


Persbericht – Ruim 23.000 auto’s uit de spits Waalbrug Nijmegen

De campagne SLIMspitsen die ervoor moet zorgen dat automobilisten in de spits de Waalbrug in Nijmegen mijden, is een succes. In de eerste twee maanden van de campagne meden meer dan 23.200 auto’s de avondspits. De gemeente Nijmegen probeert het aantal auto’s op de drukste tijden te verminderen omdat de Waalbrug maar beperkt beschikbaar is vanwege een grote renovatie van de historische brug door Rijkswaterstaat.

In het project kunnen deelnemers op verschillende manieren de spits mijden. In april en mei werd de spits in 20% van de gevallen gemeden met de fiets, 4% met het openbaar vervoer, 58% door een andere route of thuiswerken, 18% van de spitsmijdingen kwam tot stand door buiten de avondspits te rijden. De doelstelling om dagelijks tussen de 500 en 600 auto’s uit de spits te krijgen, is sneller dan verwacht gehaald. In totaal doen nu al bijna 4000 mensen mee die één of meer dagen spits mijden. De metingen naar verkeersdrukte en spitsmijdingen zijn verricht tijdens de avondspits omdat die het meest maatgevend is voor de drukte.

Wethouder Harriët Tiemens is erg tevreden over dit resultaat: “Met bijna 4000 deelnemers kunnen we echt het verschil maken. Dat is ook merkbaar op straat. Natuurlijk blijft er hinder door zo’n ingrijpende renovatie van een van de drukste verkeersaders in de stad, maar dit is een heel belangrijk onderdeel in onze totale pakket aan maatregelen om de overlast zo veel mogelijk te beperken.”

SLIMspitsen
Vanwege de werkzaamheden aan de Waalbrug daagt de gemeente haar inwoners uit om slim te reizen tijdens de spits. SLIMspitsen ging op 4 april van start. Doelgroep waren automobilisten die regelmatig in de spits over de Waalbrug of De Oversteek reden. In het project kunnen mensen de spits te mijden door buiten de spits te rijden, te fietsen, de e-bike te pakken of door thuis te werken. Deelnemers dragen zo niet alleen bij aan de bereikbaarheid van Nijmegen, ze kunnen met hun deelname ook sparen voor mooie cadeaus of samen met hun wijk voor een initiatief in de wijk. Er zijn ook 3 projecten voor inwoners die in wijken wonen waar mogelijk extra verkeersdrukte te verwachten is. In onder meer Nijmegen West en Nijmegen Noord kunnen mensen meedoen met de eigen fiets (Ring-Ring), een e-bike van Urbee of thuiswerken (TimesUpp). Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland.


Vragen?

Heb je vragen over de projecten van SLIMspitsen? Kijk dan eens bij de veelgestelde vragen. Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Stuur dan een e-mail naar nijmegen@slimspitsen.nl. We helpen je graag!